Saša Džino – Gasulhana (Fildžan pun opskurnosti)

Po vokaciji slikar, Saša Džino je umetnik iz Sarajeva koji se jako dobro snalazi u pisanoj reči. Opredelivši se za pankerski pristup u DIY samizdat varijanti objavio je nekoliko romana pod firmom Fildžan pun opskurnosti.
„Gasulhana“ je za sada poslednji roman ovog sjajnog pisca, za razliku od prethodnih koji su bili kombinacija SF-a i horora, u kojem se opredelio za nešto realističniju priču (mada je na Balkanu i to SF) upoznajući nas sa hevi-metal subkulturom svog rodnog grada, ali i BiH generalno. Gradeći svoju priču na iskustvima Belkise hevi metal kraljice i njenog najboljeg druga Malika, Saša, koji je očigledno involviran u dešavanja, upoznaje nas i dočarava kako izgleda biti drugačiji u jednoj konzervativnoj sredini koja još uvek boluje od PTSP-a. Prateći njihovu svakodnevnicu mi do detalja saznajemo kako funkcionišu bendovi, menadžeri, klubovi i promoteri u jednoj marginalnoj sceni namenjenoj ljudima van mainstreama društvenih dešavanja, kakvi smo uostalom i mi. Upoznajući čitaoca sa gomilom opskurnih likova, kritikujući religiju, promovišući multietničnost kao normalu, skicira atmosferu manje-više poznatu kada ljubav, strast i istrajnost izazivaju prezir od zajednice seksistički i homofobno usmerene (poznato?) stvarajući priču koja će na trenutke biti komična a na momente napeta do pucanja. Na inteligentan način ukazuje na probleme gej populacije i odnosa lokalnih jalijaša prema njima, govori nam ono što svi mislimo u ovim hipokrizijom otrovanim društvima. Različitost vs. tradicionalizam to nam je nekako svima poznato. Tamo gde se bes iskazuje kroz muziku, tu nije dobro mestro za obitavanje, i tu ne mislim samo na Sarajevo nego na bilo koji grad na ovom nesrećnom prostoru. Ovaj roman je pobeda snage i želje nad životnim okolnostima, jer kada se krpiš da kupiš žice za gitaru i propljuješ krv samo da bi svirao to znači da si pobedio. Pobednik ili gubitnik tvoja astralna projekcija svakako baca senku na ustaljene društvene norme.
Ako ste u Sarajevu potražite Sašu na nekoj od gradskih ulica gde postavlja štand sa svojim romanima čije ilustracije i dizajn neki veliki izdavači mogu samo da sanjaju, koji pored filmske privlačnosti govore o svima nama koji želimo ne više ni da menjamo stvari nego da budemo rasterećeni od svakavih gluposti u našim mehurima koji ne poznaju etničke, državne ili bilo kakve druge granice. Znači ili Sarajevo ili Instagram – Fildžan pun opskurnosti.
Inače gasulhana je prostorija u džamiji gde se vrši obredno kupanje pokojnika, pa može li metalskije?

NAPIŠI KOMENTAR

Unesite vaš komentar!
Upiši svoje ime

Po vokaciji slikar, Saša Džino je umetnik iz Sarajeva koji se jako dobro snalazi u pisanoj reči. Opredelivši se za pankerski pristup u DIY samizdat varijanti objavio je nekoliko romana pod firmom Fildžan pun opskurnosti. „Gasulhana“ je za sada poslednji roman ovog sjajnog pisca,...Saša Džino - Gasulhana (Fildžan pun opskurnosti)