De Limanos i Replicunts zatvorili koncertnu sezonu

Počele su vrućine, polako se planiraju odlasci na mora i festivale, polažu se prijemni za upis u srednje škole… Ovo poslednje je verovatno razlog zašto je poslednji ovosezonski koncert ispraćen nešto slabijom posetom nego inače, pošto je veliki deo redovne publike na našim koncertima u Smederevu otprilike tog nekog uzrasta. Prve dve navedene stavke objašnjavaju pravljenje pauze. Svima je potrebno malo odmora (kao što Miloš često ističe ovo je samo hobi), a sa druge strane početak vrućina donosi sa sobom nenormalne temperaturne uslove unutar Etno kluba, gde se i održavaju koncerti (u šta su imali prilike da se uvere svi prisutni).

delimanos replicunts smederevo 2024 event

Čast da zatvore sezonu pripala je bendovima Replicunts i De Limanos, i slobodno se može reći da su to uradili na vrhunski način. Oba benda odlično usvirana, dobro raspoložena, tako da im ni vrućina nije smetala da daju svoje najbolje. Iako najavljen za 20, početak je pomeren za nešto kasnije, čini mi se da je bilo 20:30. Kao što nikada ne slikam ili snimam na koncertima, tako ni ne gledam u sat, pa nikada zapravo nisam ni siguran kada je koncert zaista počeo, niti koliko je koji bend dugo svirao. Veče otvaraju Replicuntsi. Ovaj bend gledam tek drugi put, a i taj prvi put je takođe bio na istom mestu, samo je povod bio rođendan emisije. Šta da kažem, jednostavno se nekako mimoilazimo. Ima bendova koje baš volim a za sve ove godine, koliko manje – više aktivno idem na koncerte, ih nisam gledao ni jednom. Neki su i prestali sa radom. Uglavnom, nadam se da će se moja sreća, što se gledanja Replicuntsa tiče promeniti, i da ću imati prilike da ih gledam češće. Od nedavno nastupaju kao četvorka, češće sviraju, imaju zakazane koncerte za naredni period (između ostalog i Exit). Set im se sastojao od najnovijih pesama sa „Let it burn“ (koje su premijerno puštene u emisiji), te naravno starijeg materijala („Safe Place“, „You lie – you die!“…). Dobra amosfera među publikom i samim bendom. Da se ne ponavljam sa početka ali oba benda su zaista odlično uvežbana. Zvuk u Etno klubu je takav kakav je, mesto nije ni predviđeno za koncerte, i izuzev retkih prilika kada Cef donosi svoje ozvučenje, ovo je neki standard.

Replicunts završavaju svoj nastup i sledi nešto duža pauza, jer su se De Limanosi malo zadržali po gradu. Niko se naravno nije bunio jer smo pauzu iskoristili da se malo provetrimo, rashladimo i proćaskamo. Mi smo im bili jedna od stanica na turneji tokom koje promovišu odličan prvenac pod imenom „Blender“. Bili smo pre nekoliko meseci na promociji u Novom Sadu, pisao sam izveštaj i sa tog koncerta. I oni imaju promene u postavi, u odnosu na njihov prethodni nastup ovde imaju novog bubnjara i gitaristu. Sve zajedno skup preiskusnih muzičara, koji su svirali u brdo bendova, i na brdo albuma.

Logično, pošto promovišu album, odsviraše ceo „Blender“ (plus obradu Mr. Joint- a, koja se takođe našla na albumu). Ostatak su činile obrade Mitesersa i Blitzkriega, a pošto je novi gitarista iz Proleća, upala je i njihova „So“.

Na kraju, kao bis, imali smo prilike da čujemo i jednu novu pesmu. Tražila je publika još, ali je već bilo kasno, ekipa brzo odloži instrumente i izjuri napolje da se rashladi, i udahne vazduha. Ja sam ubrzo krenuo kući, tako da ne znam dokle je potrajalo druženje u bašti. Kao i Replicuntse, i De Limanose možete pogledati na ovogodišnjem Exitu.

de limanos replicunts etno smederevo 2024

To je to za ovu sezonu. Sledi pauza, pa novu sezonu počinjemo BTS rođendanom, koji je zakazan za kraj septembra. Ne znam koliko je tačno svirki bilo ove sezone, ali svakako zavidan broj za jedno Smederevo, skoro sve u isključivo sopstvenoj organizaciji. Plus što je bilo i stranih bendova. Sve više bendova se raspituje za koncert ovde, to je ono što raduje. Očigledno su bendovi koji su svirali ovde preneli pozitivne utiske kolegama, što je još jedna potvrda dobrog rada. Ima dosta klinaca, koji su nekako i dali zamah celoj toj priči. Hvala svima koji su dolazili na koncerte, kao i bendovima koji su svirali. Vidimo se uskoro!

NAPIŠI KOMENTAR

Unesite vaš komentar!
Upiši svoje ime

IZVEŠTAJI