De Limanos i Shoplifters promovisali albume

Nakon prethodne subote i PTTB-a, uspeli smo da se i ove pojavimo na istom mestu, SKCNS Fabrici. Ponovo je odlazak bio neizvestan, to je izgleda postala naša realnost, pa to više neću ni pominjati kada budem pisao neki naredni izveštaj sa koncerta. Ovoga puta varirao je i broj ljudi koji kreću za NS, menjala se postava, i na kraju nas trojica krećemo iz Smedereva, Duleta kupimo u Bgd-u, a Sima nas već standardno dočekuje na mestu gde se koncert održava. Stižemo ranije da bi pokupili karte, malo prošetali i među prvima ušli kako bi ispratili promociju dva odlična benda i njihove, takođe odlične albume.

Vreme do početka koncerta provodimo u ćaskanju i razgledanju mercha. De Limanosi su imali novi dizajn majica u više boja, zasnovan na omotu njihovog prvenca. Takođe, tu je bio i onaj stariji dizajn, plus naravno njihov cd prvenac po promo ceni. Shopliftersi su imali jednu vrstu majica, koju sam odmah pazario. I njihova majica prati omot novog izdanja, to je nešto što praktikuju poslednjih godina (sećam se majica za prethodni album, ep izdanje Smile…).

shoplifters setlista

Naravno, pošto je i za njih ovo bila promocija novog albuma, logično je da je i on bio u ponudi, i to kao vinil izdanje. Koliko sam video oba benda su prodala dobar broj majica, a i samih izdanja, što je naravno odlično i za svaku pohvalu. Početak je bio najavljen za 21, nisam baš gledao na sat ali negde u to vreme na binu se, kako je i najavljeno, penju Liftersi kako bi u potpunosti odsvirali svoj četvrti album „Second Nature“. Najavljeno je i da svirka neće pratiti redosled pesama sa samog izdanja, pa se recimo moj favorit „Hungry Lions“ našao na pretposlednjem mestu (umesto na četvrtom).

Šta da napišem za svirku jednog od omiljenih bendova, koji smatram jednim od najkvalitetnijih domaćih? Sećam se kraja srednje škole, tada sam prvi put čuo za njih. Imali su sajt sa kojeg se moglo skinuti nekoliko pesama sa tadašnjeg prvog albuma „Tehnicolor Melodies“. Dovoljno brz internet i kineski mp3 plejer omogućavali su mi da te pesme slušam dok sam u školi, a iz nekog razloga ne radim fizičko. Tek mnogo kasnije uspevam da nabavim cd izdanje tog albuma. I dan danas ga rado pustim, jedino je šteta što produkcija nije bolja. Bend kasnije menja postavu, između ostalog i pevača, isti ostaju samo bubnjar i gitarista. Objavljuju još 3 albuma (računajući i ovaj novi) i nekoliko mini izdanja. Svako novo izdanje mi je pružalo utisak da se bend kreće uzlaznom linijom, svaki njihov koncert kojem sam prisustvovao samo je dodatno učvrstio moje poštovanje prema muzici koju stvaraju. Sinoć je Fabrika bila dobro popunjena, uglavnom starija masa. Prisutni su bili u prilici da prisustvuju odličnoj svirci od nekih 40ak minuta. Bend je uvežban, pauza između pesama praktično ni nema. Završavaju svoj set i najavljuju De Limanose.

Posle kraćeg nameštanja kreće intro koji otvara album prvenac. Da napomenem da su promenili jednog gitaristu i bubnjara. Nisam siguran da li im je ovo ujedno bila i prva svirka u toj novoj postavi, ali i oni zvuče maksimalno navežbano. Moram pohvaliti i zvuk, koji je celo veče bio mnogo, mnogo bolji u poređenju sa prethodnom subotom. Ni oni ne prave neke pauze, i u pola sata svirke sviraju pesme sa „Blendera“, pojačane sa nekoliko obrada. Pored obrade Mr. Jointa (92), koja se i nalazi na samom izdanju, svirane su i „Nova Plantaža“ (Mitesers) i „Život je san“ (Blitzkrieg). Brzo prođoše tih pola sata u kojima smo, pored pesama koje su do sada objavljivane mogli čuti i neke koje je većina čula po prvi put. Na kraju, bend izlazi na bis sa još jednom obradom Mitesersa (Drago Kamenje), i tako završava odlično veče.

De Limanosi polako objavljuju datume svojih svirki planiranih u sklopu promocije prvenca. Lifterse gledajte i slušajte gde god imate priliku. Mislim da oba benda mogu biti zadovoljna odzivom publike, samom svirkom, zvukom, pa i prodatim merchom. Meni je koncert prekratko trajao, ali potpuno očekivano jer sam bio svestan koliko traju izdanja koja se sviraju te večeri. Zadovoljni, i ovu posetu Novom Sadu završavamo zna se kako i gde, da ne bude da reklamiram. U Smederevo stižemo u neko razumno vreme.

NAPIŠI KOMENTAR

Unesite vaš komentar!
Upiši svoje ime

IZVEŠTAJI