(Izveštaj) Atomic Fault, Refusing To Fade (Etno klub, Smederevo, 28.1.2024.)

Kako stvari stoje, 28. januar 2024. bi mogao da bude jedan od značajnijih datuma za smederevsku HC-punk-metal scenu.
Svima je manje-više poznato da na koncerte u Smederevu dolazi veliki broj mladih (da ne kažem klinaca) koji prave sjajnu atmosferu u Etno klubu, što nije baš česta pojava na koncertima širom Srbije, a i šire, pa bendovi vrlo često odlaze iz našeg grada sa neskrivenim zadovoljstvom i sa osmehom na licima. Ti ‘klinci’ su u poslednje dve-tri godine bukvalno odrastali pred našim očima, vremenom su počeli da se uključuju u organizaciju koncerata, pomagali oko opreme, lepili su postere po gradu, pa ih i dizajnirali, a ove nedelje su napravili i korak dalje. Zapravo dva!

Prvi put je BTS koncert u Etno klubu u potpunosti organizovala ova mlađa ekipa (BTS Youth Crew, lepo zvuči, a?), a mi smo bili samo logistička i svakakva druga podrška. I ne samo da su odlično organizovali koncert, već su i svirali na njemu!
Naime, iza imena Refusing To Fade stoje Pajče, Andrej, Maksić i Kole, momci koji se nisu zadovoljili samo dolascima na koncerte, već su uzeli instrumente u ruke i krenuli da vežbaju. Rezultat je više nego dobar, tako da možemo sa velikim zadovoljstvom da kažemo da Smederevo posle ko zna koliko godina ima novi bend!
No, krenimo redom.
Iako je svirka bila zakazana za 19h, već u 18h je klub bio pun, što je bio siguran znak da će biti veoma uspešno veče. Mnogo poznatih lica, mnogi od njih nisu bili na koncertu ko zna koliko dugo, rodbina, društvo, svi su bili tu. Do početka koncerta, nešto posle 19h klub je već bio prepun!

Koncert su otvorili stari poznanici, trešeri iz Beograda, Atomic Fault koje smo imali priliku da vidimo prošle godine dvaput u našem gradu. Očigledno da im naš grad prija, a i smederevska publika ih voli, što je još jednom pokazala. Naravno, ni ovog puta nisu razočarali, set je bio kratak, ali sasvim dovoljan da zagreje atmosferu za događaj večeri.

Refusing To Fade sviraju death/progressive metal, postoje tek nešto manje od godinu dana, ali je od samog početka svirke bilo jasno da su svaki minut koji su proveli na probama iskoristili na najbolji mogući način. Neku veliku uvežbanost i sigurnost u svakom trenutku koncerta ne možete da očekujete od osamnaestogodišnjaka koji prvi put izlaze na binu, ali su nam RTF baš to isporučili.
Nisam neki poznavalac death/progressive metala, pa nikako ne bih mogao da ocenim kvalitet same muzike, ali da zvučali uigrano to stoji. Mnogi sa kojima sam pričao su prokomentarisali na sličan način – ‘ja ovu muziku ne volim, ali stvarno dobro zvuče!’ Ne volim da izdvajam pojedince iz benda, ali ovog puta moram da pomenem Koleta (vokal) koji ima urođeni talenat za scenski nastup i sa takvom lakoćom upravlja binom, publikom i uopšte atmosferom, kao da iza sebe ima stotine koncerata, a ne bukvalno nijedan.

A publika je naravno bila sjajna, od prvog do poslednjeg takta se skakalo, igralo, mošovalo, headbangovalo, pa i skandiralo ime benda. Set je trajao neuobičajeno dugo za bend koji ima prvu svirku, ali nije bilo lako završiti koncert kad je tako dobra atmosfera i kad ti publika skandira ime i uporno traži još!

Svakako, veče koje će se dugo pamtiti i prepričavati, a članovi benda će ga sigurno pamtiti ceo život!

Zaboravih da pomenem, bend je već za prvu svirku imao pripremljen i baner i majice, čisto kao ilustracija ozbiljnosti pristupa organizaciji. A na nama je da im poželimo još mnogo ovakvih organizacija u Smederevu i koncerta van našeg grada, definitivno imaju šta da pokažu.
Vidimo se uskoro!

NAPIŠI KOMENTAR

Unesite vaš komentar!
Upiši svoje ime

IZVEŠTAJI