Check your (punk) EGO! (Smederevo, 17.3.2024.)

Ego / Vršnjačko nasiljeEtno klub, Smederevo17.3.2024.

Dry your eyes, it’s Sunday night… Auuu, to je bio opasan koncert. Vrlo zanimljiv spoj dva kvalitetna benda, nemačkog dark punk “EGO”, koji je završavao svoju mini balkansku turneju te večeri u “Etno” klubu u Smederevu i dobro poznata ekipa iz Novog Sada, “Vršnjačko nasilje”. Par dana ranije, imao sam priliku da “EGO” slušam u AKAB Okretnici. Znao sam šta mogu da očekujem od te večeri. Očekivanja su nadmašena. Maksimalna ocena.

ego vrsnjacko nasilje smederevo 2024 fb

Ispred kluba sam stigao pred sam kraj tonske probe. Pošto se već okupilo poprilično sveta, nije bilo razloga da se odugovlači sa početkom. Redovni posetioci “Etno kluba” kažu da nikada ni jedan gig pre ovog nije okupio toliko ljudi. Po mojoj slobodnoj proceni bilo ih je preko 150, ali ono najvažnije, od toga dve trećine klinaca, koji su čekali da čuju pravi punk zvuk. Kad smo kod pravog zvuka…. Bravo za Cefa! Ne sećam se da sam prisustvovao nekom koncertu na kojem je on bio tonac, a da nije sve bilo savršeno. I ovog puta, zvuk je bio odličan, sve se čulo kako treba. Svi su bili spremni za kvalitetnu street Oi! punkčinu, jer veče otvaraju momci iz Novog Sada.

Uff… šta reći, a ne ponoviti ono što sam pisao za SAWA Benefit. Bukvalno se sve može prepisati ovde. Uz “Fiskalni račun”, meni omiljeni domaći bend. Anyway, odličan repertoar pesama, svi hitovi su tu (a meni je svaka hit, da se razumemo). Po mom mišljenju ovako punk i treba da zvuči, sirovo, besno, da puca od energije. Upečatljiv scenski nastup u kojem prednjači komunikacija Migea i publike u pauzama između pesama. Jedva čekam njihov album, koji će sasvim sigurno eksplodirati, kao što puca svaki njihov live nastup. Sve ovo trajalo taman koliko treba, nekih pola sata i idemo dalje.

Nakon kraće pauze svoje mesto na bini zauzela je ekipa iz Berlina. Stajao sam u prvim redovima i jedva čekao da počne… Be ready… a storm is coming!

Bilo je to odličnih četrdesetak minuta opasnog peglanja. Počeli su uvodnom pesmom sa njihovog poslednjeg albuma “GROB”, pa nastavili da prže dalje. Svega je tu bilo, ređale su se od “Dekadent”, “Paranoja”, “U prazno”, preko “90s”, “ My Friends”, do “Kontrole”, “I samo” i “Cold Night”. Desetak i kusur stvari…bukvalno su oduvali.

Sve je tu, predobro pevanje, melodija, dobar ritam i ta neka doza njima svojstvenog mraka i sve to lepo vozi. To je taj dark punk pun patnje, očajanja, vriske… Ako niste overili njihova dva albuma “GROB” i “Ego-ism”, treba to što pre da uradite. Preslušaj, ostani zatečen, pa onda ponovo, u krug. Ozbiljan bend, a s obzirom da su relativno noviji sastav, imaju dosta fanova i ljudi koji prate njihov rad. Mislim da je večerašnji nastup premašio sva očekivanja, koja nisu bila mala. Na kraju nastupa, sada već i tradicionalno (haha), dobio sam spisak pesama i par trzalica za gitaru, uz već kupljenu ploču i majicu. Fina kolekcija.

Pun utisaka zbog odličnih nastupa, zadovoljan stižem u Beograd malo pre ponoći. Ni ustajanje rano ujutru za posao mi nije teško palo. Ovo je definitivno veče koje ću pamtiti. Toliko je sve dobro organizovano, atmosfera je bila divna i toliko ima šta da se vidi svaki put. Zato nema razmišljanja, obavezno čekirajte ovo mesto. Kapa dole ortacima iz Smedereva. Još jednom su razbili tišinu!

You Can’t Stop This!

NAPIŠI KOMENTAR

Unesite vaš komentar!
Upiši svoje ime

IZVEŠTAJI