Kpax! – Bolesno društvo

Skoro tačno dve godine nakon izlaska prvenca, beogradski Kpax objavio je ove nedelje svoj drugi album pod nazivom „Bolesno društvo“. Nekako se namestilo da će u toku ove godine dosta domaćih hcpunk bendova izbaciti nova izdanja, neki su to već uradili, neke još uvek čekamo (Vršnjačko Nasilje, Statico…). Uglavnom, sada je red došao na Kpax.

Dobro pamtim kada sam prvi put gledao ovaj bend, bila je to svirka u Novom Sadu. Malo me je sramota što pre te svirke nisam čuo za njih, iako su imali neke demo pesme koje su kružile po internetu. Nismo čak ni stigli na ceo njihov set, što uopšte nije uticalo na to da nas oduvaju! „Moramo što pre da ih dovedemo u Smederevo!“, domunđavali smo se međusobno ispred Crne Kuće. Nismo čak ni znali da li su Krah ili K-pax (rekoše mi da je to valjda neki film, ne gledam filmove pa mi je sam pojam potpuno nepoznat). Ispostavilo se da su Krah, što je nekako i logičnije (a i bolje). Nije prošlo mnogo vremena, svirali su na našem rođendanu te godine. Od tada smo ih gledali mnogo puta, bend sve češće svira, sve više ljudi saznaje za njih, a sve dobija kulminaciju 2022. izlaskom prvog albuma, koji dobija brdo pozitivnih komentara.

Srećom, nismo morali dugo da čekamo na drugi album, koji je logičan nastavak prvog. Doduše, nešto kraći (10 pesama, u nešto preko 20 minuta). Mogu se čuti uticaji svega i svačega, tekstovi su odlični. Meni ovakvi bendovi baš leže, pa nije ni čudo što nemam neku zamerku. Svakako, ne mogu da kažem ni da sam iznenađen, jer sam (kao i u slučaju prvog albuma) dobar deo pesama imao prilike da čujem uživo, tako da sam znao šta da očekujem. Iako je u međuvremenu došlo do nove promene bubnjara, Sloba je potpisan kada je reč o bubnjevima na ovom izdanju. Za odličan cover pobrinuo se duo Carolline&Scott. Kao omiljenu pesmu izdvajam „Visoko prizemlje“, koja je ujedno i najduža. I to je u principu to, svaka čast momci na odličnom albumu, kao i na tome što ste koncertno vrlo aktivni. Siguran sam da će „Bolesno društvo“ zauzeti neko od 10 mesta kod mnogo ljudi, kada budu pravili one godišnje top 10 liste.

Da napomenem i da mi je ovo bukvalno prva recenzija nekog albuma koju pišem u životu, tako da će sigurno mnogima delovati površno i bezveze. Za profi recenziju sačekajte Đoleta iz Šapca, kome one stvarno idu od ruke. Verujem da je samo pitanje vremena kada će biti dostupno i fizičko izdanje, ovaj album i bend to svakako zaslužuju. Kpax svoje koncertne aktivnosti nastavlja za nešto manje od mesec dana, kada ih očekuje desetodnevna turneja u okviru koje će obići nekoliko država.

kpax tour 2024

NAPIŠI KOMENTAR

Unesite vaš komentar!
Upiši svoje ime

Skoro tačno dve godine nakon izlaska prvenca, beogradski Kpax objavio je ove nedelje svoj drugi album pod nazivom „Bolesno društvo“. Nekako se namestilo da će u toku ove godine dosta domaćih hcpunk bendova izbaciti nova izdanja, neki su to već uradili, neke još uvek...Kpax! - Bolesno društvo